Ψυχοθεραπεία
Τι είναι και πως βοηθάει… Διαβάστε περισσότερα
Τι είναι διαταραχή Πανικού;
Το διαρκές αίσθημα «φόβου» του επικείμενου Θανάτου ή λιποθυμίας και δημόσιου εξευτελισμού
Η διαταραχή πανικού είναι μια κατάσταση διαφορετική από τον συνηθισμένο φόβο ή τις αγχώδεις αντιδράσεις σε στρεσογόνα γεγονότα . Είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος που χτυπά χωρίς λόγο ή προειδοποίηση. Τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού περιλαμβάνουν ξαφνικές επιθέσεις φόβου και έντονης νευρικότητας, καθώς επίσης τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν εφίδρωση και ταχυκαρδία. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης πανικού, η αντίδραση στην απειλή είναι δυσανάλογη προς την κατάσταση, η οποία συνήθως δεν ειναι απειλητική. Με την πάροδο του χρόνου, το άτομο που πάσχει από διαταραχή πανικού αναπτύσσει έναν συνεχή φόβο ότι θα πάθει ακόμη μία προσβολή πανικού, το οποίο σταδιακά θα επηρεάσει την καθημερινή του λειτουργικότητα και δραστηριότητες, μειώνοντας σημαντικά την γενική ποιότητα της ζωής του. Πολλές φορές ασθενείς με την διαταραχή μένουν κλεισμένοι στο σπίτι φοβούμενοι την επόμενη κρίση πανικού.
Λόγω της φύσης της διαταραχής ο ασθενής πριν προσέλθει στον ψυχίατρο, θα πρέπει τουλάχιστον μία φορά να έχει κάνει πρόσφατο καρδιολογικό (καρδιογράφημα ή τεστ κοπώσεως) και θυρεοειδικό έλεγχο ( αιμοτολογικό έλεγχο θυρεοειδικών ορμονών) , προκειμένω να αποκλείστει τυχόν πρόβλημα της καρδιάς ή υπερλειτουργίας θυρεοειδούς, αφού αυτές οι δύο κλινικές οντότητες μπορεί να εμφανίσουν παρόμοια συμπτωματολογία.
Επίσης η διαταραχή πανικού εμφανίζεται συχνά μαζί με άλλες σοβαρές παθήσεις , όπως η κατάθλιψη , ο αλκοολισμός, ή κατάχρηση ναρκωτικών.
Πόνοι:
Ανάλογα με την βαρύτητα της κατάστασης ο Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ασθενή του, θα προτείνει ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής με ψυχοθεραπεία που έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Στο παρακάτω σχήμα σας παραθέτουμε το «Σπιράλ της Διαταραχής του Πανικού» και πως η διαταραχή λειτουργεί.
Αρναούτογλου Νικήτας
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής
Trackbacks & Pingbacks
[…] https://www.psyxiatros.gr […]
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!