Διαταραχές Διάθεσης

Βασικές Έννοιες

Πριν περιγράψουμε τις διαταραχές διάθεσης, πρέπει να καταστεί σαφές στους αναγνώστες μας η διαφορά μεταξύ συναισθήματος και διάθεσης. Όταν κάποιος είναι λυπημένος για κάποιον λόγο, για κάποιο διάστημα ημερών το συναίσθημα του περιβάλλεται από λύπη και θλίψη. Όταν όμως το συναίσθημα αυτό, χρονίζει τότε είμαστε αναγκασμένοι να μιλήσουμε για διαταραχή στην διάθεση και πιθανότατα για κατάθλιψη.

Λαμβάνοντας υπόψιν το αρχαίο ρητό ‘’Παν μέτρον Άριστο΄΄ οι διαταραχές διάθεσης δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση του κανόνα. Έτσι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: 1) Aυτές που ο ασθενής αισθάνεται ‘‘ΕΝΤΟΝΗ ΛΥΠΗ’’ 2) Aυτές που ασθενής αισθάνεται ‘’ΕΝΤΟΝΗ ΧΑΡΑ’’ (χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο αίτιο ή να έχει λάβει κάποια παράνομη ουσία) και 3) Οι διαταραχές  που τα συμπτώματα είναι ίδια με των δύο προηγούμενων κατηγοριών αλλά είναι πιο ήπια και πιο χρονία.

Κύριος εκπρόσωπος της πρώτης κατηγορίας είναι η ‘’Κατάθλιψη’’. Μια ψυχική νόσος όπου ο ασθενής μπορεί να εμφανίζεται υποτονικός, λυπημένος, θλιμμένος. Δυσκολεύεται να διατελέσει καθημερινές δραστηριότητες, μπορεί να νιώθει ανηδονία, δεν ευχαριστιέται ή δεν επιθυμεί καθόλου να έχει σεξουαλικές επαφές, εμφανίζει διαταραχές της όρεξης (υπερφαγίας ή άρνησης λήψης τροφή, διαταραχές στον ύπνο, ιδέες αυτομομφής, αυτοκτονικότητα κ.α.)

Στην δεύτερη κατηγορία ανήκει η ‘’Μανία’’, μια κατάσταση υπερβολικής Χαράς (Προέρχεται από το Αρχαίο Μάω΄- μαίνομαι = εἶμαι ἔξω φρενῶν, ἀπὸ ὀργήν , εἶμαι παράφρων) . Πολύ θα διερωτούνται καθώς διαβάζουν αυτό το άρθρο : Και τι πρόβλημα υπάρχει στο να είσαι μονίμως ευτυχισμένος. Δυστυχώς αναγνώστες μας, το να είσαι απλά ευτυχισμένος δεν θα ήταν πρόβλημα. Το πρόβλημα έγκειται στο ΠΟΛΥ. Δηλαδή, μπορεί να εμφανίσει υπερδραστηριότητα με καλπάζουσες σκέψεις, ασταμάτητη ενέργεια, ακατάπαυστη ομιλία, υπερσεξουαλικότητα, μεταδιδόμενο ευχάριστο συναίσθημα, υπερκατανάλωση χρήματος. Αυτό μετά από λίγο διάστημα να γίνει μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, επιθετικότητα και ψυχωσική συμπτωματολογία. (διαβάστε περισσότερα για την μανία).

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν οι μεικτές καταστάσεις της διάθεσης, η δυσθυμία , η κυκλοθυμία αλλά και η υπομανία.

Αρναούτογλου Νικήτας
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής

Μοιραστείτε την σελίδα σε κάποιο κινητό ή εκτυπώστε: