Φοβίες

Τι είναι ειδικές Φοβίες και πως τις αντιμετωπίζουμε.

Με τον όρο «Φοβία» στην ψυχιατρική περιγράφουμε ένα αφόρητο, αβάστακτο και παράλογο φόβο προς ένα αντικείμενο ή κατάστασης που στην πραγματικότητα αποτελεί μικρό κίνδυνο , αλλά προκαλεί άγχος και προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Σε αντίθεση με τη σύντομη ανησυχία που οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται όταν πρέπει να δώσουν μια ομιλία ή είναι να υποβληθούν σε μια δοκιμασία , η «φοβία» είναι μακράς διαρκείας , προκαλεί έντονη σωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις  και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του ατόμου να λειτουργήσει κανονικά στην εργασία ή στο κοινωνικό του περιβάλλον .

Υπάρχουν πολλοί τύποι φοβιών . Μερικοί άνθρωποι φοβούνται μεγάλους , ανοιχτούς χώρους . Άλλοι δεν είναι σε θέση να ανεχθούν ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις. Άλλοι ακόμα μπορεί να  έχουν μια «ειδική φοβία» , όπως ο φόβος για τα φίδια (οφιδιοφοβία), του ύψους (υψοφοβία ή ακροφοβία), τις αράχνες (αραχνοφοβία),τα σκυλιά (κυνοφοβία), τα έντομα (εντομοφοβία), τους ανελκυστήρες και τους κλειστούς χώρους(κλειστοφοβία), την νύχτα (νυχτοφοβία) κ.α.

Όλες οι φοβίες δεν χρειάζονται θεραπεία . Μόνο αυτές που επηρεάζουν σημαντικά την λειτουργικότητα μας στην καθημερινή σας ζωή. Για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργικών φοβιών υπάρχουν πολλά είδη θεραπείας που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τους φόβους σας – περιστασιακά ή μόνιμα.

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT), μέσω συνεδριών έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Συνήθως αυτά τα στάδια της CBT περιλαμβάνουν την γνωστική αναδόμηση, την σταδιακή έκθεση στον φοβικό παράγοντα και εκπαίδευση ενσυνειδητότητας (mindfulness training).

Δρ. Νικήτας Αρναούτογλου

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής