Χαμηλή Αυτοεκτίμηση

Ο «αρνητικός τρόπος» με τον οποίο αποτιμάει κάποιος τον εαυτό του

Τι είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση ;

Η αυτοεκτίμηση είναι μια πτυχή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας. Είναι κάτι διαφορετικό από την εικόνα του εαυτού, η οποία  περιγράφεται από ένα ευρύ φάσμα ατομικών χαρακτηριστικών ( όπως « είμαι Έλληνας » ή « είμαι θηλυκό » ), μια εικόνα που δεν μας προσδίδει κάποια καλή ή κακή ιδιότητα. Η Αυτοεκτίμηση αναφέρεται στη συνολική γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας και την αξία που δίνουμε στον εαυτό μας σαν άνθρωποι.

Με τον όρο χαμηλή αυτοεκτίμηση αναφερόμαστε στον αρνητικό τρόπο με τον οποίο  σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας, έχοντας βάλει μία προσωπική ταμπέλα (π.χ. « είμαι απωθητικός » ή « είμαι άχρηστος » ή «είμαι τεμπέλης»). Φυσικά οι περισσότεροι από εμάς έχουμε διαφορετικές απόψεις για τους εαυτούς μας, αλλά εάν η γενική γνώμη για τον εαυτό σας είναι ότι είστε ανεπαρκές ή κατώτερο άτομο, εάν αισθάνεστε ότι δεν έχετε καμία πραγματική αξία και δεν δικαιούστε καλά πράγματα στη ζωή ή αρκείστε συναισθηματικά με το λίγο που οι άλλοι σας δίνουν, αυτό σημαίνει ότι η προσωπική εκτίμηση του εαυτό σας είναι χαμηλή. Χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι συνεχώς επώδυνη και να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή σας και την οικογένεια σας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση πηγάζει από τα «μηνύματα» που δεχόμασταν κατά την παιδική ηλικία, από σημαντικά πρόσωπα όπως: κακοποιητικοί, απορριπτικοί ή εντόνως επικριτικοί γονείς, υπερπροστασία η παραμέληση από την οικογένεια, συγκρίσεις μεταξύ αδερφών, «ταμπελοποίηση» παιδιού, υπερεκτίμηση δυνατοτήτων κ.α.

Για την ενίσχυση της προσωπικής εκτίμησης το άτομο «πάσχει» από χαμηλή αυτοεκτίμηση θα πρέπει να τεθεί σε ατομική ψυχοθεραπεία προκειμένω να επιτύχει την αναδόμηση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανεται τον εαυτό του.

Νικήτας Αρναούτογλου
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής