Περίληψη
ΠΡΟΣΕΧΩΣ:
Πρόκειται για ένα εξ ‘ολοκλήρου διαδικτυακό πρόγραμμα διδασκαλίας δίχως να απαιτείται φυσική παρουσία. Στο τέλος, δίνεται τίτλος ο οποίος θα προέρχεται από το ΑΠΘ, ενώ για την απόκτηση του υπάρχουν εξετάσεις.
Η διάρκεια των μαθημάτων είναι ένα ακαδημαϊκό έτος (Νοέμβριος έως Ιούλιος 2023) και συνολικά έχει 250 ώρες διδασκαλίας (συν αριθμό ωρών φροντιστηριακών μαθημάτων), ενώ δεν περιλαμβάνει κλινική πρακτική.
Το κόστος εγγραφής στο πρόγραμμα είναι 2.000 ευρώ.
«Εκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία»
Νέο πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ



Τίτλος Προγράμματος: «Εκπαίδευση στην Ψυχοθεραπεία»
Στόχος του προγράμματος
Προετοιμασία επαγγελματιών ψυχικής υγείας, δασκάλων, ειδικών παιδαγωγών στις πιο διαδεδομένες μορφές ψυχοθεραπείας και να αναπτύξουν τις αναγκαίες θεωρητικές τεχνικές δεξιότητες που χρησιμοποιούνται σε συνεδρίες ψυχοθεραπείας.
Ποιοι Μπορούν να συμμετέχουν
Αυτό το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για επαγγελματίες όπως γιατροί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, παιδαγωγοί και ειδικοί παιδαγωγοί. Το πρόγραμμα παρέχει εκπαιδευτικό υλικό που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες πτυχές και υποστήριξης στους τομείς της ψυχικής υγείας.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Ανάπτυξη βασικών ψυχοθεραπευτικών ικανοτήτων
Το πρόγραμμα επιδιώκει την θεωρητική εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε κάποιες από τις σημαντικότερες μορφές ψυχοθεραπείας (Γνωσιακή-Συμπεριφορική, Γνωσιακή-Αναλυτική, Συστημική Ψυχοθεραπεία, Θεραπεία ζεύγους, Παίγνιοθεραπεία και Δραματοθεραπεία ) συνδυάζοντας τις απαραίτητες ακαδημαϊκές και πρακτικές ψυχοθεραπευτικές πληροφορίες σε ένα υποστηρικτικό και απαιτητικό σύγχρονο περιβάλλον.
Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) – 150 ώρες διδασκαλίας –είναι μια από τις πιο διαδεδομένες μορφές ψυχοθεραπείας, προσανατολισμένη στο παρόν. Η CBT είναι μία θεραπευτική προσέγγιση για την θεραπεία της κατάθλιψης, των αγχωδών διαταραχών, των φοβιών και άλλων ψυχικών εκδηλώσεων. To γνωστικό μοντέλο, προτάσσει πως ο δυσλειτουργικός τρόπος σκέψης είναι κοινό στοιχείο πολλών ψυχολογικών διαταραχών. Η σκέψη, με τη σειρά της, τείνει να επηρεάζει το συναίσθημα και τη συμπεριφορά των ατόμων, αλλά και το αντίστροφο. Στόχος της CBT, είναι η γνωστική αλλαγή, η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει συναισθηματική αλλά και συμπεριφορική βελτίωση.
Στα μαθήματα θα καλυφθούν βασικές θεωρίες όπως: δομή συνεδριών, λήψη ιστορικού, ψυχομετρικά εργαλεία / Ερωτηματολόγια, Role-play (γνωστική τεχνική), συμπεριφορικές τεχνικές & πειράματα, χρήση της CBT στην Κοινωνική Φοβία, την Μετατραυματική Διαταραχή, την Υποχονδρίαση, στις Ειδικές Φοβίες, στην θεραπεία Ζεύγους και Οικογένειας. Επίσης, θα διδαχθούν άλλες γνωστικές τεχνικές, ενώ θα υπάρχουν εξειδικευμένες ενότητες για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της ψυχαναγκαστικής Καταναγκαστικής Διαταραχής, της τριχοτιλλομανίας, της δερματιλομανίας, της διαταραχής πανικού & αγοραφοβίας, της διπολικής διαταραχής και τις διαταραχές λήψης τροφής και παχυσαρκίας. Επιπροσθέτως, θα τα μαθήματα θα καλύπτουν την χρήση της CBT σε παιδιά, θα διδαχθούν τεχνικές CBT για την ψύχωση, τεχνικές σε διαταραχές προσωπικότητας, τεχνικές Mindfulness – Ενσυνειδητότητας κ.α.
Η Συστημική Ψυχοθεραπεία (ΣΨ) -50 ώρες διδασκαλίας- είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που επικεντρώνεται στην κατανόηση και αντιμετώπιση των ατομικών ζητημάτων στο πλαίσιο των ευρύτερων κοινωνικών συστημάτων τους. Θεωρεί τα προβλήματα ως αλληλένδετα και επηρεαζόμενα από την οικογενειακή δυναμική, τους πολιτισμικούς κανόνες και τις κοινωνικές δομές. Επικεντρώνεται στη δυναμική της οικογένειας και εμπλέκει όλα τα σχετικά μέλη συνεργατικά. Στοχεύει στη συστημική αλλαγή και αναγνωρίζει τις αλυσιδωτές επιδράσεις.
Στα μαθήματα θα καλυφθούν ενότητες όπως: ιστορική αναδρομή στην ΣΨ,Α&Β κυβερνητική, οργάνωση και λειτουργία συστημάτων, κατανόηση προβλημάτων συστήματος, επικοινωνία στην συστημική προσέγγιση, Θεωρία του Μιλάνο Πρακτικές και εργαλεία, ΣΨ ζεύγους και οικογένειας κ.α.
Η Γνωσιακή Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (ΓΑΨ) – 25 ώρες διδασκαλίας- είναι το θεωρητικό μοντέλο της διαδικαστικής ακολουθίας, το οποίο μεταφράζεται μέσω σχηματικής και αφηγηματικής αποτύπωσης των εξατομικευμένων και μέσω συνεργατικού εμπειρισμού αναγνωρισμένων από το υποκείμενο προβληματικών διαδικασιών που χρησιμοποιεί.
Στα μαθήματα θα καλυφθούν οι βασικές θεωρίες: Θεραπευτικοί στόχοι, θεωρία και γνωστική αναδόμηση στη ΓΑΨ, Διλήμματα -παγίδες-εμπλοκές, η δομή της συνέντευξης και αντιμετώπιση περιστατικών μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, διαταραχής πανικού με παρανοειδή στοιχεία προσωπικότητας, διαταραχής πανικού με αγοραφοβία μέσω της ΓΑΨ.
Η Θεραπεία Ζεύγους – (7 ώρες διδασκαλίας) θέτει στο επίκεντρο του θεραπευτικού φακού τη συντροφική σχέση όταν αυτή έχει πληγωθεί είτε εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων (όπως μια ασθένεια, μια απώλεια, ζητήματα υπογονιμότητας ή μετακινήσεις) είτε εξαιτίας εσωτερικών κλυδωνισμών (όπως θέματα επικοινωνίας, κοινών στόχων, σεξουαλικότητας κ.α.).
Η Μη Κατευθυντική Παιγνιοθεραπεία (8 ώρες διδασκαλίας) είναι μια προσέγγιση ψυχοθεραπείας που στηρίζεται στην θεραπευτική αξιοποίηση του παιχνιδιού ως του μόνου μέσου που τα παιδιά φυσικά, αυθόρμητα και ενστικτωδώς χρησιμοποιούν για να εκφραστούν και να επεξεργαστούν τα βιώματά τους.
Η Δραματοθεραπεία (10 ώρες διδασκαλίας) εφαρμόζεται στους θεραπευμένους οποιαδήποτε εμπειρία τους από την απόσταση που παρέχει μια ζωγραφιά, ένας μύθος, ένας ρόλος κ.λ.π. ώστε να εκφράσει ασυνείδητο υλικό, να μιλήσει συμβολικά για εμπειρίες επώδυνες ή τραυματικές και να μπορέσει να τις διαχειριστεί, να τις δει από διαφορετικές προοπτικές και τελικά να εξερευνήσει νέους τρόπους ύπαρξης και σχετίζεσθαι.
Ο νέος κύκλος σπουδών του προγράμματος ξεκινάει στις 11 Νοεμβρίου 2023.
Για περισσότερες πληροφορίες/ εκδήλωση ενδιαφέροντος παρακαλώ επικοινωνήστε με την:
Κα Μαρίνα Χαλάτσογλου – email: marinaxalatsoglou@gmail.com